Loading

0 %

5 DŮVODŮ PROČ MILUJEME KÁVU Z KOLUMBIE

1. Každý šálek je plný chutí

Káva z Kolumbie je proslulá svou rozmanitostí. Každý doušek spustí doslova orchestr chutí a vzduch kolem provoní nezaměnitelné aroma. V kolumbijské kávě najdete vše, od citrusů a jablek přes květiny po tóny mléčné čokolády a panely. 

Co region, to jiná paleta chutí a vůní.

Geografická a mikroklimatická rozmanitost Kolumbie dává vzniknout celé škále různých káv. Obecně platí, že v čím nižší nadmořské výšce a teplejším klimatu se káva pěstuje, tím plnějším tělem a jemnější aciditou se může pyšnit. Drsnější podmínky zase naopak umožňují, aby se v kávě rozvinula sladší chuť a výraznější acidita.

Tip: Ochutnejte jednu z nejlepších káv světa – pochází z farmy Palma Roja, která leží v neuvěřitelné výšce 2 100 metrů nad mořem. Je charakteristická tóny třtinového cukru, panely a květin. Při cuppingu získává 87 bodů ze 100. 

 

2. Káva z Kolumbie je známá špičkovou kvalitou

Kolumbijská káva pravidelně získává velmi vysoké hodnocení, které ji řadí mezi výběrové kávy. Vděčí za to především dvěma aspektům: klimatu a farmářům.

Jak ke kvalitě kolumbijské kávy přispívá klima?

V Kolumbii jsou dokonalé podmínky pro pěstování kávovníků. Díky vulkanickému podloží půdy, vysokým nadmořským výškám a dostatku dešťů je káva z Kolumbie jednou z nejlepších a nejkvalitnějších na světě.

Jak ke kvalitě kolumbijské kávy přispívají farmáři?

O prvotřídní kvalitu se starají i zemědělci, kteří při ruční sklizni vybírají jen ta nejlepší zrna a následně dohlíží na celý proces zpracování. Káva pro ně znamená nejen způsob obživy, ale především poctivé řemeslo, kterému se s láskou věnují celý život.

 

3. Káva z Kolumbie, to je 100% Arabica

Přestože na světě existuje přes sto druhů kávovníků, všeobecně známé jsou jen dva: Arabica a Robusta. Milovníci kávy se přitom jednoznačně kloní k Arabice, kterou považují za kvalitnější a chuťově lepší. Najdete v ní mnohem více tónů a dochutí, obsahuje méně kofeinu a není tak hořká a zemitá jako Robusta.

Ačkoliv je Arabica velmi náročná na pěstování, v Kolumbii byste jiný druh kávy hledali jen těžko. Drtivá většina produkce kávy z Kolumbie je nefalšovaná, chuťově skvělá 100% Arabica.

 

4. Nákupem kolumbijské kávy podporujete místní farmáře

Pěstováním a zpracováním kávy se živí dva miliony Kolumbijců. Většina z nich jsou drobní zemědělci, kteří pochází z malých farem v horách. Nejčastěji se jedná o starší muže, v jejichž rodině se řemeslo dědí z generace na generaci. Každý den však musí čelit novým překážkám. Neustálý tlak na snižování cen téměř hraničí s vykořisťováním, a uživit se pěstováním kávy je tak pro farmáře čím dál tím obtížnější.

Pro nás je férovost vůči zemědělcům klíčová – sami pocházíme z Kolumbie a víme, jaký je život na kávové farmě. Proto nám dělá nesmírnou radost, že prodejem a pražením kolumbijské kávy můžeme místní farmáře podpořit. Udělejte to i vy a objednejte si kolumbijskou kávu z rukou farmářů.

 

5. Čerstvou kávu z Kolumbie si můžete dopřávat v průběhu celého roku

V Kolumbii probíhá sklizeň kávy ve dvou hlavních etapách: principal mitaca. To, kdy přesně etapy probíhají, se ale liší podle umístění farmy. Zatímco na jihu je hlavní sezóna pro sklizeň kávy na podzim, v jižní Kolumbii probíhá od jara do léta. Díky tomu si čerstvou kávu z Kolumbie můžeme dopřát v průběhu celého roku. 

Která kolumbijská káva je nejlepší?

V Kolumbii vzniká nepřeberné množství různých káv, které se liší chutí, vůní i oblastí původu. Nemůžeme přesně říct, která z nich je nejlepší. Prohlédněte si kolumbijské kávy v naší nabídce a najděte si mezi nimi tu svou.